MIKROBIÓTA – orgán o ktorom ste nepočuli!
V čase doznievajúcej pandémie COV19, jesenného nárastu chrípok a vírusov, či predvianočného stresu, je stále aktuálnejšia nie len liečba, ale aj prevencia. Lekári, nutriční poradcovia, biochemici i celá odborná verejnosť, poukazujú na nutnosť konzumácie vitamínov, výživových látok a doplnkov, ktoré pomáhajú budovať imunitu. Vďaka silnému imunitnému systému sa bránime prieniku patogénov do nášho organizmu a zároveň oveľa lepšie znášame priebeh respiračných ochorení. Málo sa však zdôrazňuje pôvod a povaha imunitného systému v našom organizme.
Mikrobióta – dôležitý orgán, o ktorom ste nepočuli
Tráviaci trakt človeka, je sídlom zložitej a dynamickej populácie mikroorganizmov, ktorá sa nazýva „mikrobióta“. Tá má významný vplyv na metabolickú homeostázu (normálne fungovanie) organizmu, detoxikáciu, ochranu pred patogénmi a najmä imunitný systém. Na mikrobiótu majú vplyv rozmanité faktory, no predovšetkým však ide o dlhodobé zloženie a pravidelnosť stravy. Platí teda jednoduchý vzorec – „dobrá mikrobióta = zdravé črevá = dobrá imunita“.
Čo hovorí veda?
Dvojica autorov Hsin-Jung Wu a Eric Wu,z katedry imuniobiológie lekárskej fakulty na na „University of Arizona“ o mikrobióte uverejnili zaujímavý článok. Približujú bohaté možnosti klinického výskumu, vďaka ktorým vieme o tomto relatívne nepreskúmanom útvare nášho organizmu podstatne viac, ako v minulosti.
Testovanie na zvieratách v sterilnom prostredí, kde nedochádza k vystaveniu mikroorganizmov je účinný nástroj, ktorý veľa napovedá o spôsobe, ako mikrobióta formuje vrodenú aj získanú imunitu. Takisto sa využila manipulácia mikrobióty antibiotikami, ktorá nám môže odhaliť veľa o úlohe orgánu pri budovaní rovnovážneho imunitného prostredia. Najväčším zistením výskumu je však skutočnosť, že črevná mikrobióta nielen reguluje lokálnu mikroflóru tráviaceho traktu, ale má významný vplyv na imunitné reakcie celého organizmu. Nie je tak prekvapujúce, že mikrobióta hraje kľúčovú úlohu v spustení, výskyte a potláčaní rôznych obezity a autoimunitných ochorení.
Ako mikrobiótu „hýčkať“?
Na zloženie mikrobióty a jej správne fungovanie sa podieľa viacero faktorov. Dôležitá je osobná hygiena, významný vplyv má aj genetika človeka. Najvýznamnejším činiteľom sú však naše stravovacie návyky. Jedná štúdia napríklad porovnávala vzorky stolice detí z európskych krajín a detí z Afriky. Strava afrických detí vykazovala vysoký podiel vlákniny, škrobu a rastlinných polysacharidov, naopak európske deti mali vo svojej stolici vysoký obsah cukrov a tukov a zároveň nízky obsah vlákniny. Africké deti mali oveľa vyššie zastúpenie protizápalových molekúl (SCFA), teda mastné kyseliny z krátkym reťazcom, hlavný zdroj výroby kolonocytov, ktoré sú kľúčové pre zdravie našeho tráviaceho traktu.
Zdravá mikrobióta – dobrá imunita –dobré trávanie
Zjavné prepojenie medzi vyváženou a fungujúcou mikrobiótou, našou imunitou a našim zdravím sme si už vysvetlili. Okrem pestrej a vyváženej stravy by sme však mali konzumovať primerané množstvo vlákniny. Hlavnou zložkou nášho prípravku akáciová vláknina, organický produkt práve zo subsaharskej Afriky. Práve jej konzumáciou, môžete posilniť odolnosť organizmu, a vyhnúť sa návšteve lekára!
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3337124/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5433529/