Konzumácia vlákniny, mikrobióta a metabolické poruchy

Mikrobióta sa z donedávna neznámeho pojmu, stala centrom odborného výskumu a populárnym fenoménom. Medicínski experti, biochemici, ale pacienti jej venujú stále viac pozornosti. Mikrobióta je zložitý ekosystém baktérií, húb, a vírusov, ktoré sa nachádzajú v každom organizme (vrátane rastlín). Ako sme uviedli v predchádzajúcom blogu, jej dobré fungovanie je kľúčové pre imunitnú, hormonálnu a metabolickú rovnováhu.
V posledných rokoch sa realizovali mnohé výskumy a štúdie, ako dosiahnuť homeostázu mikrobióty človeka. Mnohé metabolické ochorenia v hospodársky vyspelých krajinách, spôsobuje práve zlé fungovanie mikrobióty. Ide napríklad o rezistenciu voči inzulínu, vysoká hladina cholesterolu, alebo niektoré autoimunitné poruchy.
Mikrobióta a metabolizmus
V úsilí preskúmať možnosti využitia vlákniny na boj proti civilizačným ochoreniam sa vyskladal tím írskych vedcov (University of Limerick, University College of Cork). Testovali hypotézu, že konzumáciou veľkého množstva vlákniny dochádza k fermentácii mikrobiómu a tvorbe mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA). Tie zlepšujú hladinu glukózy a lipidov, čím stabilizujú metabolické deje v organizme.
Zaujímavá je aktuálna svetová štatistika. Ľudia z rozvojových krajín denne skonzumujú približne 50 gramov vlákniny v porovnaní s obyvateľstvom vyspelých krajín, kde ide o maximálne 12-18 gramov denne. Predpokladá sa, že naši predkovia pritom skonzumovali cca. 100 gramov vlákniny denne. Nutriční poradcovia v predmetnej štúdií odporúčajú dennú dávka pre ženy 25-32 gramov a pre mužov 30-35 g. Výskumníci však upozorňujú na rozdiel medzi vlákninou obsiahnutou v celozrnných pokrmoch a takou, ktorá sa konzumuje izolovane.
Viac vlákniny vždy pomôže, ale…
Hlavným zistením výskumu je, že konzumácia organickej vlákniny naozaj pomáha upraviť mikrobiótu a vyladiť jej rovnováhu. Dochádza tak k redukcií viacerých metabolických porúch. Zníženie hladiny cholesterolu, potlačenie cukrovky, či boj s obezitou sa ukazujú ako najvýraznejšie benefity dlhodobej konzumácie vlákniny. Za najlepšie sa považujú škorb, arabinoxylan a akáciová vláknina.
Tím YES. NATURAL spája vedecké poznatky s kvalitnými prírodnými prísadami, aby ste sa cítili lepšie a vitálnejšie. Výživnosť a efektívnosť našich produktov pomôže vášmu telu zregenerovať a podporiť tvorbu látok, ktoré potrebuje, aby bolo zdravé a silné.
Práve akáciová vláknina („arabská guma“)je vyladený recept. Obsahuje 10 000 mg vlákniny, L-Glutamín, zinok i vitamín C. Pomáha zlepšiť trávenie, metabolizmus i dlhodobú imunitu. Doprajte teda svojmu organizmu výživu, ktorú si zaslúži!