Akáciová vláknina ako bojovník proti obezite?

Dnešný uponáhľaný, stresujúci a náročný životný štýl, kladie veľké nároky na naše duševné i fyzické zdravie. Nesprávne a rýchle stravovanie, stres, prípadne pracovné vypätie môžu potenciálne spôsobovať narušenie krehkej rovnováhy v našom tráviacom trakte. Poškodením mikrobióty, kľúčového centra triliónov mikroorganizmov sa môžu spustiť nepriaznivé metabolické procesy, ktorých rozvrat môže spôsobiť chronické poruchy, napríklad „syndróm pretekajúceho čreva“ (leaking gut syndrome) alebo „syndróm dráždivého čreva“ (irritable bowel syndrome). Metabolické poruchy, ktoré spôsobuje nesprávna strava, životospráva a stres však môžu mať za následok aj neprimerané zvýšenie telesnej hmotnosti až na hranicu obezity. Ako totiž zistil kolektív vedcov z Endokrinologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v roku 2007, vďaka stresu dochádza k nadmernému vylučovaniu neuropeptidov Y (NPY), ktoré majú za následok hromadenie brušného tukového tkaniva, smerujúce k obezite. Obezita však nie je len „kozmetický“ problém. Zvyšuje krvný tlak i hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Väčší nápor na kĺby a chrupavky zvyšuje u obéznych pacientov pravdepodobnosť vzniku osteoartritídy. Chorobná nadváha je rizikovým faktorom viacerých nádorových ochorení, chorôb srdca i žlčníka. V neposlednom rade však ubíja našu chuť do života, podkopáva zdravé sebavedomie, vytvára prehnane kritický „body-image“. Ľudia trpiaci nadváhou tak často podliehajú úzkostným poruchám a depresiám...
Naozaj nám pomôže „arabská guma“?
Akácia Seyal je strom ktorý rastie v saharskej Afrike a na Arabskom polostrove. Z kôry stromu vyteká živicová hmota s vysokým obsahom polysacharidov a vlákniny, ktorá sa nazýva aj „arabská guma“. Tú môžeme vnímať za jedno z najúčinnejších prírodných prebiotík, ktoré nastavia mikroflóru, vyhladia črevné výstelky a zabráni patogénom preniknúť do nášho organizmu. Najnovšie medicínske dáta však ukazujú, že akáciová vláknina vie nášmu organizmu pomôcť aj v boji proti obezite. Medzinárodný tím vedcov (Sudán, Saudská Arábia, Bahrajn, Nemecko) uskutočnili na Fakulte fyziológie Univerzity v Chartúme výskum, kde na vzorke dvoch náhodných skupín dospelých žien zisťovali, aký má vplyv konzumácia arabskej gumy na hodnoty index telesnej hmotnosti BMI („body mass index“) a zastúpenie tukov v organizme. Testovacia skupina 60 dobrovoľníčok dostávala 30 gramov akáciovej vlákniny denne po dobu 6 týždňov, pričom taká istá „placebo“ skupina konzumovala 1 gram bežných polysacharidových pektínov denne počas rovnakej doby. Na začiatku a na konci výskumu došlo k zmeraniu výšky a váhy všetkých účastníčok výskumu. Pomocou štandardizovanej metodiky sa tiež odmerala hrúbka kožných záhybov, aj percentuálny podiel telového tuku. Výsledky výskumu sú pomerne presvedčivé – u dám, ktoré prijímali arabskú gumu došlo po šiestich týždňoch k pomerne významnej redukcií indexu telesnej hmotnosti (BMI) o 0,32 bodu a tiež k 2,18% poklesu tukových zásob v organizme. Počas tohto obdobia sa neprejavili žiadne výraznejšie nežiadúce účinky, mierne príznaky ako hnačky, nadúvanie a sucho v ústach sa vytratili počas prvého týždňa.
Podstatné tak je zistenie, že pravidelná konzumácia väčšieho množstvo akáciovej vlákniny sa javí ako účinné nutraceutikum v prevencií a boji proti obezite. Ako vedecko-výskumný tím uvádza „hromadí sa stále viac indícií, že príjem arabskej gumy významne znižuje prísun kalórií v spojení so subjektívnym pocitom sýtosti“. Zároveň sa v ostatných rokoch ukazuje možná korelácia medzi nižšou úrovňou leptínu (hormón zodpovedný za tvorbu tukového tkaniva) a pravidelnou konzumáciou akáciovej vlákniny, hoci stále ide len o hypotézu. Štúdia tiež uvádza, že akáciová vláknina na seba viaže žlčové kyseliny, ktoré zohrávajú významnú rolu pri trávení lipidov a odstraňovaní cholesterolu. Tie sa tak namiesto vylúčenia udržia v organizme, kde s veľkou pravdepodobnosťou pomáhajú pri už spomínanej absorpcii tukov.
Rieši nielen následky, ale aj príčiny
Ako teda vidíme, výhodou organickej akáciovej vlákniny je jej „dvojaký zásah“. Nielenže rieši následky zlej životosprávy, teda znižuje chorobnú nadváhu, ale má dlhodobý vplyv na potláčanie samotných príčin - nezdravého a nesprávneho stravovania, stresu, prípadne poruchy trávenia. Vytvára tak vhodnú kondíciu pre črevnú mikroflóry, znížuje systolický krvný tlak a navodzuje pocit príjemnej harmónie žalúdka. Ak je v poriadku žalúdok, je v poriadku naše telo i duša. Ako hovoríme u nás v tíme YES. ORGANIC – v zdravom čreve zdravý duch!